Odkaz blogu žije dál! Více informací zde.

Netradiční recenze: E. L. James - Padesát odstínů šedi

26. listopadu 2014 v 18:00 | Cleo |  Čtenářský deník
Bylo nebylo, zrodila se jedna spisovatelka s přezdívkou E.L. James, která dokázala z BDSM udělat hit a změnila manipulativního, sledováním a kontrolou posedlého chlápka jménem Christian Gray v moderního prince a sen mnoha opuštěných a nešťastně vdaných žen. Ano, mluvím o Padesáti odstínech šedi. Zaslouží si kniha svoji slávu, nebo je to jen další brak na poličce s bestsellery?

Autor: E.L. James
Originální název: Fifty Shades of Grey
Vydáno: XYZ, 2013
Překlad: Zdeňka Lišková
Kniha: 610 stran, 145x205, hardback
Oficiální anotace: "Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a… tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží - ovšem za vlastních, specifických podmínek…"

O knize jsem slyšela tolik. Jedna z mých nejlepších kamarádek to četla a bylo to pro ni, jak sama říká, "velmi zajímavé období, které ji ale málem zničilo". Dlouho poté ještě nosila na kabelce placku s nápisem "I ♥ Gray". Jak mohla jedna kniha tolik ovlivnit její život? Korunu tomu všemu nasadila moje teta a babička... v té době jsem ještě netušila, o čem se v té moudré knížce píše... když se domlouvaly, jako koho si představují toho oslňujícího pana Graye. Ano, probudilo to ve mně zvědavost a knihu si přečetla.

Než se pustíte dál do čtení, dopředu bych vás chtěla upozornit, že vzhledem k tématu knihy byste sami měli posoudit, jestli o daném tématu chcete číst... ano, vím, že říkáte ano, ale já vás varovala! :)

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Byl jsi tu?

Byl jsem tu! :D

Komentáře

1 RickyR RickyR | Web | 26. listopadu 2014 v 18:54

Já jsem četla vlastně celou trilogii, polud se to tak dá nazval. Prostě všechny tři díly padesát odstínů. Bylo to hodně zvlášní, akorát docela zvláštně podrobně popsané. Hlavně ty intimní scény :D

2 Feelingroovy Feelingroovy | E-mail | Web | 26. listopadu 2014 v 19:00

Vzpomínám si, jak se strhnula mánie kolem 1. dílu... V té době jsem měla cca tak polovinu knihy vyzkoušenou naživo, takže mě nelákala... Ale nemůžu zapomenout na reakci jedné paní v knihkupectví, když jsem letmo prolétla pár stránek a znechuceně knihu položila zpět do regálu s komentářem: "Pch...Slabý..."

3 Em Age Em Age | Web | 26. listopadu 2014 v 19:10

Skvělá recenze. Ha ha, tohle mě hodně bavilo číst. Dávám do výběru na tema-tydne.blog.cz :)

4 Lóra Lóra | Web | 26. listopadu 2014 v 20:38

Jéé tak tuhle knihu mám doma, mám jí hodně ráda, i když popravdě čekala jsem možná něco víc. Napsala jsi moc krásnou recenzi. Taky se hodlám zase dokopat napsat nějakou knižní recenzi. Tvůj blog je pro mně moc velkou inspirací.

5 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 27. listopadu 2014 v 17:51

Já chci trilogii pořídit, ale nespěchám na to, protože vím, že to není důležité :-)

6 MaddyHarry MaddyHarry | Web | 28. listopadu 2014 v 20:04

Skvěle napsané. Já tedy jsem přečetl jen prvních 50 stran a pak mě to začalo nudit (stále se to motalo kolem rozhovoru v hotelu a focení). Vážně mě to nebavilo a vzdal jsem to, ale do budoucna to chci ještě jednou zkusit a přečíst ti aspoň ten první díl celý od začátku do konce.

7 *Mary-berry* <33 *Mary-berry* <33 | Web | 29. listopadu 2014 v 19:44

Nějak se do Odstínů nevrhnu, i když spolužačkám se to dost líbilo. Tvoje recenze tomu taky moc nepřidává, ale hezky napsané. :)

8 naoki-keiko naoki-keiko | Web | 1. prosince 2014 v 19:47

Tak samotná oficiální anotace si protiřečí, protože jestli je hl. hrdinka naivní a nevinná je málo pravděpodobné, že je charizmatická. A asi nebude.
To, že literatura si stvořila ideu dalšího mužského mě děsí, protože tentokrát je to dominantní parchant, kterýmu jde jen o ten sex, to už kdysi všichni ti Edwardi dohromady měli hlubší morální cíle. A co na to holky? Jasně, budou šílet a budou po tom toužit aby je někdo zneužíval či zpráskal. Jasně. Haha. T je děsivé, dobře možná přeháním, ale i tak, bůhví, co se takový babě honí v hlavě, když se k žádné jiné literatuře nedostane.
Přestože v samotné klasické literatuře, je erotiky víc než dost. Taky mě to zajímá, taky si to chci přečíst, ale nevím, kde si ji sehnat. Z knihovny je mi to blbý a kupovat se mi ji nechce. Asi si ji od někoho půjčím nebo stáhnu z počítače. A se čtením v hromadné dopravě či vůbec na veřejnosti se samozřejmě se taky můžu rozloučit :/ :D dobrá recenze, pěkně jsi se o tom rozepsala ;)

9 lilienviv lilienviv | Web | 2. prosince 2014 v 14:33

Já knížku nečetla, zato moje tetička ano. Upřímně jsem se musela smát, protože jsem (na rozdíl od ní) aspoň zhruba věděla o čem to je :D Hezky napsaná recenze :))

10 Arvari Arvari | E-mail | Web | 6. prosince 2014 v 17:27

Šest bodů z deseti mi popravdě přijde na tuhle knížku poněkud moc. =D Musím ale teda říct, že já jsem starej cynik, takže když pominu jeho stalkerské tendence, Christian mi vlastně ani moc nevadil, naopak mi přišel asi jako jediná postava, co má v hlavě něco, co aspoń připomíná mozek. Zato hlavní hrdince bych s chutí přitáhla obojek (i když, ne, že by nějakej měla, holt BDSM tvrdý jak puding) a vesele ji uškrtila. Fakt jsem Christiana litovala, že si vzal do hlavy, že si začne zrovna s takovou blbkou k pohledání. =D
Romantiku bych v tom teda taky zrovna nehledala, ale na druhou stranu, proč vadí, že ji chce mlátit a rozkazovat jí, samozřejmě v rámci hry? Jo, ona je blbá, že do toho šla, když k tomu životnímu stylu nemá vztah, ale jsou lidi, co v reálu prostě takhle žijou, provozujou dost tvrdý praktiky a vyhovuje jim to, a když je po hře, tak prostě fungujou jako docela normální pár... ;) Ale to autorce asi někdo nevysvětlil. I když, ono jí toho nebylo ohledně BDSM vysvětleno poněkud víc... =D

11 Jana Jana | E-mail | Web | 12. prosince 2014 v 11:47

Moje maminka čte velikány jako Dostojevskeho a podobně a pak na mne vybalila, že chce tuhle knížku :D Tak jsem jí ju koupila. Neustále jsem jí říkala, že to je brak, atd... No Teď na Vánoce jí kupujeme třetí díl (ten jsem ještě nečetla v češtině).

Tvoje recenze je skvělá, dokáži se s ní ztotožnit. Asi se mi "nejvíc" líbí díl první, neboť je "nový". V těch další je to samé opakování a dokonce sexuální scény jsou pořád stejné, tak je přeskakuji :)

12 prakticky-neprakticky prakticky-neprakticky | E-mail | Web | 15. prosince 2014 v 22:14

Ahoj,
musím říct, že osobně zrovna nepodléhám davovým mániím (docela dlouho jsem odolávala i Přemyslovské epopeji).Twilight jsem přečetla pouze jeden díl (jako malá) a stačilo mi, takže do tohohle vážně jít nechci. Nicméně povedlo se Ti napsat konstruktivní a poměrně nestrannou recenzi, která neuráží ani zaryté přívržence a ani odpůrce. :)
Mamka si tuhle knihu taky koupila, ale ta je známá tím, že čte braky a hodnotnou literaturu (ač jsem se jí něco snažila podstrčit) nepochopí... :D.
S pozdravem,
Prakticky - nepraktická

13 T. J. Woltur T. J. Woltur | Web | 16. prosince 2014 v 19:51

Kniha je supr a rozhodně si slávu zaslouží jsem zvědavá jak se poprali s filmem takže 12.2 jdu do kina už teť mam lístky. :-)

14 Calfuray Calfuray | Web | 17. prosince 2014 v 12:47

Prvý diel nebol až taký strašný ako tie zvyšné dva. Tie som sa pomaly nútila čítať. A ako tebe, aj mne nehorázne liezla na nervy tá jej "vnútorná bohyňa". :D

15 Livi Livi | Web | 11. února 2015 v 12:33

Moje myšlenky při čtení knihy měly přibližně tenhle vývoj:
1) Hmmm, ta paní očividně neumí psát.
2) Hmmm, ta paní nemá slovní zásobu.
3) Proč mi je po prvních kapitolách naprosto jasné, jak to dopadne?
4) Nuda, nuda... ale vydržím, když to má takový úspěch, tak určitě přijde nějaký zásadní zvrat.
5) Oh můj bože, nemáš tam něco nového? *přeskakování stránek*
6) Možná bych si mohla vypíchnout oči propiskou...
7) Ta paní si očividně za život nikdy pořádně nevrzla.
8) Jestli tohle vážně někdo považuje za vrchol inspirace pro erotické hrátky... tak to lituji jeho partnera.
9) Knížky se nepálí, ale... kde mám zapalovač?! :D

16 Zlatka Zlatka | Web | 27. února 2015 v 23:00

šly jsme na to s holkami 15.2 do kina, říkala jsem si, že bych si mohla přečíst pár stránek, abych věděla, na co vlastně do toho kina jdu :D Během pár hodin jsem přelouskala skoro 200 stran, dál jsem se zatím nehla, protože jeidná literatura jsou momentálně maturitní otázky :D ale četlo se to dobře.... ale bylo to dost úsměvné... holka panna... chápu, že když se holka rozhodne, že se s někým vyspí, tak se s ním prostě většinou fakt vyspí.... ale on.... do háje, žádný cit, jak to do ni narval, zabolelo mě to jen při té představě :D :D prostě konec tohle :D její vnitřní bohyně mě rozčiluje a jak jsi sama napsala, strašně se opakují stejná slova... film nebyl špatný, ale porno do kina nepustí, takže z toho udělali romantiku, sexu je tam minimum, celkově některé pasáže byly směšné... ale některé třeba oproti knize zlepšili :) co prd bylo to, že kniha je plná Aniných myšlenek, což ve filmech není nic zvláštního, když tam promítnou i vnitřní monology... ale do tohohle filmu je nezahrnuli, takže je to takové prázdné... a konec zrovna v momentě, kdy se konečně něco začalo dít. Ale myslím, že herci fakt udělali co mohli... kdyby si snad Dakota nebrala předlohy z Kristen Stewart a zavřela tu svoji pusu... ale Jamie byl dobrej, je to sympaťák :)

...předem pardon za pravopisné chyby, jsem unavená :D

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama
Najdete mě na těchto sociálních sítích:

Návštěvnost:
TOPlist

© 2010-15 FlowerDays | Hosting blog.cz | Varování a podmínky tohoto blogu
2015 Optimalizováno pro Operu | HD/FullHD