Odkaz blogu žije dál! Více informací zde.

Recept na úžasné křupavé vafle (wafle) + tipy, čím je ochutit

17. března 2013 v 15:48 | Cleo | ilustrační fotka z weheartit.com | původní recept z repertoáru LV (326) |  Kulinářský deník
Tak jsem se nakonec rozhodla, že sem ten recept na wafle dám. Třeba tím někoho z vás inspiruju na netradiční snídani. Opravdu jsou lepší než kupované, takže rozhodně doporučuji to vyzkoušet :) I kdybyste pro to měli obětovat tu půlhodinu vlastního času. Stojí to za to.

Je hodně variací na to těsto. Jsou těsta krémová, křupavá, tužší, měkčí, z hladké mouky, z hrubé mouky... tohle je něco nějak uprostřed. Jsou dost vláčné, a když je upečete delší dobu, tak i krásně křupavé. Opravdu tohle je moc dobrý recept, takže bude chutnat všem milovníkům sladkých snídaní :) Takže popadněte metličku (nebo vařečku) a oprašte vaflovač, protože se na waflích stanete závislí! :D

Tumblr_mg4h8vsmyp1qmz3y2o1_500_large

Dneska ráno jsem moc neměla chuť fotit, takže obrázek je jen ilustrační, ale když se budete snažit, opravdu to takhle bude vypadat :) Tedy samozřejmě závisí i na tom, jaký tvar vaflovače máte... Tak klikněte na celý článek pro recept :)

Potřebujete:
  • 2 hrníčky hladké mouky
  • 1 a půl šálku plnotučného mléka
  • 2 malinkatá vejce (případně jedno větší)
  • 2 lžíce krystalového nebo krupicového cukru
  • 1 a půl lžíce pečícího prášku
  • asi 100g másla nebo rostlinného tuku, roztátého
  • špetka soli
  • něco na ochucení (marmeláda, nutela, podle toho, co máte rádi)
Postup:
  1. Smícháme mléko, (vychladlé!!!) roztáté máslo a vejce. Promícháme metličkou, aby se všechno sjednotilo.
  2. Postupně přidáváme mouku, kypr (kypřící prášek, pečící prášek do pečiva), cukr, sůl. Promícháme. Mícháme asi 7-15 sekund, těsto nechceme přemíchat.
  3. Necháme tak 5-10 minut těsto odpočinout. Mezitím si můžeme rozpálit waflovač.
  4. Těsto nabereme do naběračky a vylijeme do waflovače a tak 3-7 minut pečeme - opravdu záleží na waflovači a takém stupni tepla, jaké máte nastavené. Měli byste se řídit podle pokynů na návodu waflovače :) Wafle jsou hotové, až jsou pěkně hnědé a zlatavé (asi jako na obrázku).
Moje rady:
  • Dochuťte těsto. Tohle těsto je skvělé a základní, a jde s ním dělat hodně variací. Do těsta můžete například přidat 3 lžíce kakaa, nebo pytlíček vanilkového cukru a hned jsme zase trošku jinde.
  • Roztáté máslo. Normálně si rozehřejete plotnu, vezmete malý hrnec, pánvičku nebo ideální je nádoba na ohřívání mléka a máslo do ní hodíte. Ne na moc vysokou teplotu, ať se rozpouští pomalu. Když je více než 3/4 másla rozpuštěno, plotnu vypněte, hrnec odstavte a máslo nechte ropustit setrvačností.
  • Pozor, sraženina. Máslo, dokud není úplně studené, vždycky vytvoří na mléku jakousi sraženinu. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud je to jen trochu, nevadí to a chuť to nezmění. Pozor - pokud jsou to opravdu velké sraženiny - ne jen drobné rýžovité útvary - těsto už nemusí být tak úplně v pořádku.
  • Waflovač a tuk. Když lijeme těsto do waflovače, někdy je dobré waflovač přetřít tukem - máslem nebo olejem, aby se těsto nepřilepilo. Pokud máte ale waflovač z teflonu nebo nějakého nepřilnavého povrchu, než tuku se obejdete a wafle můžete klást krásně do něj.
  • Křupavé nebo vláčné. Když wafle sundáte jakmile získají trošku hnědý odstín, budou propečené, ale takové lepivé a mňami. Pokud máte radši křupavější, nechte je tam o minutku až dvě více.
  • Dřevěné špachtle. Rozhodně wafle nesundavejte ničím kovovým - můžete poškrábat povrch nebo pokud máte starší waflovače, které už něco zažili, můžete dostat i ránu. Použijte něco dřevěného - vařečku nebo dřevěnou špachtli na vajíčka.
Dobré kombinace:
(je jich samozřejmě hodně, ale tady jsou ty, které já mám nejradši)
  • S moučkovým cukrem a šlehačkou.
  • Moučkový cukr a čerstvé ovoce (třeba jahody a banány).
  • Kakao a šlehačka.
  • Nutella.
  • Marmeláda.
  • Javorový sirup.
  • Čokoládový krém nebo takové ty věci z tuby.
  • Karamelový krém.
  • Bílý jogurt a ovoce.
Máte nějaké vlastní oblíbené kombinace? :) A máte vůbec rádi wafle? A povedl se vám tento recept? Jen pěkně pište do komentářů! :D
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Byl jsi tu?

Byl jsem tu! :D

Komentáře

1 Lau Lau | Web | 17. března 2013 v 17:37 | Reagovat

No, vaflovač (alebo, ak sa ti viac páči, tak waflovač) doma nemáme, takže asi nič. Napriek tomu som si celý recept pozorne preštudovala a priznám sa, že toto je prvý recept, ktorému som ja, ako totálny kuchársky antitalent, bezproblémov pochopila, takže lajk :D

Inak, mohla by som si ťa pridať do OB? :) Tak nejak hľadám dobré blogy, pretože mám obľúbencov strašne málo no.. :)

2 boho-chic.blog.cz boho-chic.blog.cz | Web | 18. března 2013 v 11:23 | Reagovat

mňam, miluji vaflíčky ♥ skvělý tip na recept

3 Japonský dům a rozhovory Japonský dům a rozhovory | Web | 18. března 2013 v 14:12 | Reagovat

Uuu no né, to vypadá dost dobře :)

4 Janula Janula | 19. září 2013 v 19:52 | Reagovat

Ahoj, právě je dělám a mizí mi pod rukama... :) Zrovna jsem si taky jednu ukořistila a nemohu si recept vynachválit. :) Paráda, díky!

5 R.A R.A | 10. ledna 2014 v 0:30 | Reagovat

Vynikající, první recept, podle kterého jsem vytvořila vafle podle svých představ (zatím podle základní varianty, experimenty přijdou na řadu příště).

Po dlouhé době jsem vytáhla vaflovač, který jsem si kdysi přála k Vánocům a po prvních pár neúspěšných pokusech snad roky čekal ve skříni na tento recept.

Jenom jsem moc věřila tomu teflonu a první dvě vafle se mi při otevření vaflovače rozpůlily napříč - takže radši mazat než nemazat :) kokosový olej taky našel využití.

6 Mirka Mirka | 16. ledna 2014 v 15:15 | Reagovat

Opravdu jde do těsta 1,5 lžíce pr. do peč.? Mě to vyšlo na 2 balíčky pr. do peč. Těsto je i dost husté oproti jiným těstům na vafle. Kvůli tomu prášku do pečiva je těsto po styku s teplým vaflovačem jak hrnečku vař! :D Jinak jsou ale konečně dobré křupavé, jak máme rádi. Jen to musím vychytat s množstvím nalitého těsta na vaflovač.

7 Cleo Cleo | Web | 18. ledna 2014 v 9:24 | Reagovat

[6]: Vychytat to s množstvím těsta je vždycky trochu problém, nevím, jak to dělám, ale ať se snažím jakkoliv, vždycky mi to přeteče, ale to už k tomu nejspíš bohužel patří. :D A ano, opravdu se dává jen 1,5 lžíce. Nemám zdání, jak to reaguje, když se dá jiné množství, ale tak... proč nezkusit. :)

8 Cleo Cleo | Web | 18. ledna 2014 v 9:24 | Reagovat

[5]: Jsem ráda, že se daří :)

9 R.A R.A | 18. ledna 2014 v 22:14 | Reagovat

[8]: Hezké, dokonce je to tu i aktivní, to potěší :)

10 Cleo Cleo | Web | 19. ledna 2014 v 21:47 | Reagovat

[9]: To jsem ráda :)

11 malkisek malkisek | 30. ledna 2014 v 18:53 | Reagovat

Nejlepší vafle ze všech co sem vyzkoušela ... jsou rychlé a vynikající. Jelikož přítel nejí sladké tak sem je dělala se zakysanou smetanou a ovocem a meli velký úspěch. Recept ukládám a jiný už nechci... :)

12 Cleo Cleo | Web | 31. ledna 2014 v 9:48 | Reagovat

[11]: To jsem moc ráda!! :)

13 Eva Eva | 13. února 2014 v 19:26 | Reagovat

Ahoj :-) i já jsem vyzkoušela tvůj recept na vafle a je moc dobrý. Už jsem vyzkoušela asi tři a tenhle se mi zatím zamlouvá nejvíc ;-). Většinou i do ostatních receptů se musí dávat víc vajec.
Zrovna je jdu zase dělat, takže děkuji za recept, vaření a pečení zdar :-D

14 Cleo Cleo | Web | 14. února 2014 v 15:57 | Reagovat

[13]: Zdar! :D

15 Jarka Jarka | E-mail | 11. dubna 2014 v 21:13 | Reagovat

Vafle jsou úžasné,příště je budu muset dělat s dvojité dávky.Vše zmizelo za 5min.

16 Míša Míša | E-mail | 26. dubna 2014 v 8:58 | Reagovat

Zdravím, právě jsem je vyzkoušela a všichni mlaskají, bohužel příště musím udělat dvojitou dávku :), ani jsem neměla šanci ochutnat.

17 Kajuskabiz Kajuskabiz | 19. května 2014 v 11:00 | Reagovat

Ahoj, nema to byt 1,5 cajovej lyzicky prasku do peciva? 1,5 polievkovej lyzice sa mi zda strasne vela...
No nic, idem vyskusat

18 Cleo Cleo | Web | 23. května 2014 v 19:56 | Reagovat

[17]: Né, mám to správně. :) I když podle mě záleží na chuti, takže jde obojí. :)

19 3pajinka 3pajinka | E-mail | 15. července 2014 v 17:15 | Reagovat

Na kolik to vyjde zhruba porcí?

20 Cleo Cleo | Web | 27. července 2014 v 19:22 | Reagovat

[19]: No, těžko říct, co bereš jako porce - je to vrchovatý talíř vaflí. :)

21 lefina lefina | 7. září 2014 v 8:13 | Reagovat

Zkusila jsem už víc receptů na wafle, některé byly dost mimo, tenhle je dobrý.

Já mám klasický sendvičovač, pouze 3v1 (obsahuje nástavec grill, toast a právě wafle). Dám Vám tip, jak Vám wafle nikdy nepřetečou - navrsvěte trošku vyšší kopeček těsta pouze do středu ploténky. Přiklopením horní plotny se vymáčkne těsto i do krajů a nic nepřijde nazmar. Osvědčené :)

Jinakwafle jsou nejlepší s malinovou marmeládou, kopečkem šlehačky a 2 plátky banánu na ozdobu ;)

22 Cleo Cleo | Web | 7. září 2014 v 18:46 | Reagovat

[21]: To je dobrý trik, také ho používám. :)

23 Tereza Tereza | 31. prosince 2015 v 9:16 | Reagovat

Dobry recept jen vychladne mleko a roztate maslo neni zrovna super kombinace a podle ocekavani se to zdrclo a vytvorilo hrudky v mleku...

24 Alois Alois | Web | 3. února 2016 v 13:22 | Reagovat

Vafle jsem si v poslední době opravdu zamiloval.

25 Cleo Cleo | Web | 14. února 2016 v 11:30 | Reagovat

[23]: Proto píšu, že je třeba nechat máslo vystydnout. :)

[24]: To jsem ráda! :)

26 D. will be OK D. will be OK | E-mail | Web | 24. ledna 2017 v 18:04 | Reagovat

Ahojky, super stránka , škoda že som sa k nej dostala až teraz. Rozbieham svoj nový blog od vlastných pádov až po výstupy a celý telesný a duševný progress, do ktorého by som čitateľov rada zapojila :) Dôvod , prečo píšem, je že plánujem vzskúšať recepty aj z tvojej stránky, potom hodím zdroj , ak to nevadí :) Super stránka :)

27 Irena Irena | E-mail | 13. srpna 2017 v 18:28 | Reagovat

Wafle byly vážně křupavé :) To se mi podařilo poprvé. Do těsta jsem místo druhého hrníčku mouky dala hrníček amarantových vloček, prášek do perníku a cukr do těsta nedávám. Na wafle jsem si dala Ostraváčka a luxus :)

28 Cleo Cleo | 7. září 2017 v 9:55 | Reagovat

[27]: Super! :)

29 Pawel Pawel | E-mail | 17. září 2017 v 15:35 | Reagovat

hele bábo, skončilo to tak, že jsme ty vafle vyhodili z okna

30 Cleo Cleo | 19. září 2017 v 22:04 | Reagovat

[29]: hele dědku, tak jste to udělali blbě :D

31 Alice Alice | E-mail | 28. září 2017 v 15:57 | Reagovat

Opravdu má být těsto "takhle husté "? Zachvilku se dozvím výsledek :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Najdete mě na těchto sociálních sítích:

Návštěvnost:
TOPlist

© 2010-15 FlowerDays | Hosting blog.cz | Varování a podmínky tohoto blogu
2015 Optimalizováno pro Operu | HD/FullHD